Snerttocht 5 november 2016

 5 nov 2016
Bornerbroek
Snerttocht

Bistro le Primeur
Lohuisstraat 1
7627 NL

30-20
15
10-5-GPS 10

09.00-10.00
09.00-12.00
09.00-13.00

Finishtijd: 17.00 uur

Op 5 november vindt de jaarlijkse snerttocht weer plaats. Dit jaar met wederom onze vernieuwde routes!
De routes zullen dit jaar het nieuwe gebied de Doorbraak laten zien.

De 30 km gaat eerst een rondje maken langs  Het Grasbroek  een recreatieplas net buiten Bornerbroek en komt dan terug bij De Bistro om de route van de 20km te lopen.

 We gaan eerst richting Borne langs een mooie route over  de Bolscherlanden en dan richting Tusveld waar de nieuwe Doorbraak is aangelegd.

 De ontwatering van Tusveld verliep moeizaam. Regelmatig vond er ernstige wateroverlast plaats. Het gebied watert af via de Tusvelder Waterleiding. Vanaf 2010 maakt deze watergang plaats voor de Doorbraak.

De Doorbraak is een nieuw gegraven beek in Twente tussen de Bornse Beek en de Regge. Het traject volgt grotendeels de loop van de Bornerbroekse Waterleiding. Het is de bedoeling om het relatief schone landelijke water van het gebied tussen Zenderen en Oldenzaal langer in Twente vast te houden. Dit water werd via de Oude Bornse Beek en de Loolee vrij snel het gebied uitgevoerd..
Na de rust bij Liedenbaum in het Nijreesbos gaan we verder het bos in

Nijreesbos

Gelegen in Overijssel, ten zuiden van Almelo ligt het ongeveer 1000 hectare grote Nijreesbos. Dit bos is eigendom van graaf van Rechteren Limpurg. Doordat de stad erg is uitgegroeid ligt het bos dicht bij bewoning. Toch heeft het bos zijn karakter weten te houden en is niet op een stadpark gaan lijken.

Een groot gedeelte van het bos is echte agrarisch grasland. Dit zorgt wel voor voedsel voor reeŽn of open plekken voor andere soorten. Het geeft het gebied ook een wat meer open karakter.

De bossen in het Nijreesbos bestaan voornamelijk uit loofbos, het valt in de vegetatie klasse van droog wintereiken-beukenbos. Voor deze klasse zijn tamme kastanje, ruwe berk, wilde lijsterbes, hulst, wilde kamperfoelie en bergvlier kenmerkend. Verder zijn er nog taxus, wilde laurierkers en roze winter postelein te vinden.

Samen met de ongeveer 24 reeŽn leven er nog meer zoogdieren in het bos. Zo heeft het bos 5 soorten vleermuizen, dwergvleermuis, watervleermuis, laatvlieger, rosse vleermuis en de grootoorvleermuis. In heel Nederland komen 21 soorten vleermuis voor dus bijna een kwart daarvan zijn in dit bos te vinden. Als u langs de beek loopt kunt u de blauwe flits van de ijsvogel zien. Ook zijn de groene en zwarte specht te vinden.

 Na het Nijrees lopen we dan terug naar Bornerbroek.

 Zij die aan geocaching doen kunnen gaan zoeken naar de caches
Black box V
Black box VI
De Doorbraak
In de zon uit de wind
Polly 2