Kersttocht AWK Nijverdal 20 dec 2006, 20 km

Vorig jaar om deze tijd lag er sneeuw, veel sneeuw. Deze tocht liep voornamelijk door het bos en overal was het glibberig en modderig. Dit keer was het gelukkig anders, beter. Het was niet te koud, droog en er lag geen sneeuw, want dat hebben we dit jaar nog niet gehad.

De maximale afstand op deze tocht is 20 km. Er is geen 30 omdat de pijlen er 's avonds nog afgehaald moeten worden  terwijl het dan al donker is. En aangezien de tocht voornamelijk door de bossen gaat is dat geen pretje.

Ik mocht vandaag de 20 km voorlopen. 8 uur was de bedoeling maar toen was het nog donker, dus ben ik tegen half 9 weggegaan. De start was om 9 uur. Bij de start werd ik nog gefeliciteerd door een wandelaar met het behalen van mijn Kennedywalker.
Ik begon met de 2e 10 km van de route. De route bestond uit 2 gedeeltes van 10 km, met weer rust in de sportkantine waar ook de start was.

Kersttocht2006001.jpg Kersttocht2006002.jpg Kersttocht2006003.jpg
Kersttocht2006004.jpg Kersttocht2006005.jpg Kersttocht2006006.jpg

Ik liep dit gedeelte alleen. De tas vol met pijlen, voor als er wat miste. De route liep langs een bowlingboerderij en een paadje naar een stuk bos. Een stukje met alleen maar heuveltjes. Daarna volgde aan de andere kant van de weg een stuk om een ven heen. Erg mooi stukje.

Kersttocht2006007.jpg Kersttocht2006008.jpg Kersttocht2006009.jpg
Kersttocht2006010.jpg Kersttocht2006011.jpg Kersttocht2006012.jpg

Al gauw daarna moest een asfaltweg overgestoken worden en liep je via een paadje langs een huis zo het bos in. Bij het hek zag ik een paddestoel op een boomstam. 

De route ging verder door smalle bospaadjes en brede zandwegen en toen kwamen we uit vlakbij een spoorlijn. Hier liep het langzaam aan omhoog en uiteindelijk liep je langs 'het ravijn'. Hier kon je een eind de diepte in kijken en het was hier ook heel steil. Beneden liep de spoorlijn.
Ik schoot het bos weer in en uiteindelijk kwam ik weer uit bij de asfaltweg en liep een stukje dezelfde weg terug en kwam uit bij een tent. Hier was gratis koffie en chocolademelk te krijgen en stonden er midwinterhoornblazers muziek te maken.

Een Midwinterhoorn is een oud blaasinstrument dat  nog wordt gebruikt in Twente, Westerwolde en de Achterhoek en op sommige plaatsen in Duitsland vlak over de grens. Het geluid draagt ver, als je het eenmaal gehoord hebt vergeet je het nooit meer. In Twente en de Achterhoek wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari).


Kersttocht2006013.jpg Kersttocht2006014.jpg Kersttocht2006015.jpg

Op het moment dat ik hier zat kwamen de mensen van de 10 km op de splitsing aan om aan hun rondje te beginnen. Alleen...ze wisten de weg niet. Het bleek dat een groepje jongeren een aantal pijlen heeft weggehaald, en zo zijn heel veel mensen vandaag verdwaald. Ik gaf mijn tas met pijlen af aan 1 van de mannen en hij hing ze weer op, terwijl ik verder liep naar het startbureau, een paar honderd meter verder.

Hier bleef ik een tijdje zitten en samen met Janny en Dini liep ik daarna het eerste gedeelte, om hier de pijlen er weer af te halen. Dit rondje begon met een stukje langs de Regge. En na een paar paadjes en weggetjes doken we ook hier de bossen weer in. We kwamen langs hotel de Uitkijk en voor het hotel lag een grote kale vlakte. Vorig jaar stond het hier nog vol met bomen!


Kersttocht2006016.jpg
Kersttocht2006017.jpg Kersttocht2006018.jpg

We liepen vlak langs avonturenpark Hellendoorn. In de bossen hier misten we opeens weer een pijl. Bleek dat ook hier een aantal pijlen afgehaald zijn. Want even later waar ook een pijl miste, vonden we hem een paar meter verderop weer, op de grond. Wat hebben ze er toch aan om al die pijlen er af te halen! Ook hier was vanochtend een voorloper en die vertelde dat alles toen nog duidelijk was en alle pijlen er nog aanzaten.   
We kwamen weer bij het hotel, nu bovenlangs, en schoten een smal paadje in. Daarna kwamen we uit op een paadje dat kruiste met de weg waar de tent stond. Maar we kwamen er niet langs. Dus besloten we om toch een beker chocolademelk te gaan halen en gingen hier nog even zitten. Hetzelfde stukje terug naar de kantine en toen was het alweer gebeurd, het zat er weer op voor vandaag.

Tot de volgende keer: de pannenkoekentocht in Holten op 24 feb 2007.

Groetjes Carola