Snerttocht Bornerbroek 3 nov 2007 20 km


Op zaterdag 3 nov was het weer tijd voor de jaarlijkse snerttocht van de AWK. Dit keer vanaf een nieuwe startlocatie: Bornerbroek. Een dorpje in de gemeente Almelo. Ma en ik gingen de 20 km voorlopen. Rond 8 uur waren we er en tegen kwart over 8 gingen we op pad.
snerttocht001.jpg
De route zou ons naar Twickel leiden, maar eerst moesten we het dorp uit en een snelweg over. Even buiten het dorp zagen we in de verte een hele rij koeien de weg oversteken en toen we dichterbij kwamen liepen ze over een pad tot ze een paar honderd meter verder pas op een weiland uitkwamen. Een heel mooi gezicht was dit.  
snerttocht002.jpg
snerttocht003.jpg snerttocht004.jpg snerttocht005.jpg
Even verderop keken we tegen de rand van het bos aan met al z'n prachtige herfstkleuren. Rood, groen, geel, bruin,kleine boompjes, grote bomen, ja de herfst was hier duidelijk ingetreden.
snerttocht006.jpg We liepen ook al over de eerste modderpaadjes en al gauw zag ik ook de eerste paddestoelen voor vandaag. Deze zaten aan een boomstam. Jack, die de 30 km voorliep, haalde ons in en liep een tijdje met ons mee. Ook hij vroeg (evenals vele anderen) of ik volgende week nog naar de WS '78 tocht in Holten ging, maar helaas ik kan niet. We gaan een weekendje naar het wandelgezin, en misschien daar nog een tochtje lopen. snerttocht007.jpg
De tocht liep verder door de bossen en nu richting het gehucht Azelo. Hier gingen we in en meteen weer uit om vervolgens via een lang pad weer het bos in te gaan. snerttocht008.jpg snerttocht009.jpg
We kwamen langs de Bakspieker. Een klein vakwerk-huisje waarin vroeger brood werd gebakken. 
snerttocht010.jpg
 
 snerttocht011.jpg
Even verderop kwamen we bij de Noordmolen, een 650 jaar oude oliewatermolen. We hoefden nu nog maar een paar honderd meter tot de rust en besloten dan ook om door te lopen in plaats van hier op een bankje te ploffen.
snerttocht012.jpg
 snerttocht013.jpg
snerttocht014.jpg
snerttocht015.jpg
snerttocht016.jpg We zagen links van ons tussen de bomen door een schattig klein waterplateautje en rechts een paar paddestoelen, waaronder 1 met rood en witte stippen. Die had ik nog niet gezien dit jaar snerttocht017.jpg
Museumboerderij Wendezoele was in zicht en via de bloemenvelden die erachter liggen kwamen we dit terrein op. Ik wilde nog even in de plaggenhut kijken, maar die was helaas gesloten. snerttocht018.jpg  
snerttocht019.jpg snerttocht020.jpg snerttocht021.jpg
 snerttocht022.jpg
snerttocht023.jpg
snerttocht024.jpg
 snerttocht025.jpg
snerttocht026.jpg
In deze prachtige boerderij was onze rust. Binnen was van alles te zien, allemaal dingen die ze vroeger hadden en gebruikten. Er staat buiten ook nog een grote schuur die ingericht is als een museum, maar die is alleen in het hoogseizoen geopend. 
snerttocht027.jpg
snerttocht028.jpg
snerttocht029.jpg
Ma vergaapte zich aan de ouderwetse kleding en hoedjes die in de kasten hingen en ik maakte een foto van een bord waarop stond: Allene ko'j niks, te hoope ko'j allns. Dit betekent: alleen kun je niks, samen kun je alles.
 
snerttocht030.jpg
Na de rust met koffie (maar zonder krentewegge) gingen we maar eens weer verder. We gingen rechtstreeks de es op die tegenover de boerderij ligt.
snerttocht031.jpg
snerttocht032.jpg
snerttocht033.jpg
snerttocht034.jpg We keken tegen de skyline van Delden aan en even later liepen we langs een bankje ter ere van de Esch-school. We gingen de es af en liepen aan de andere kant ervan langs Erve 'Het Wanink'. snerttocht035.jpg
snerttocht036.jpg snerttocht037.jpg snerttocht038.jpg
Dit prachtige huis is een voormalig jachthuis van kasteel Twickel. Langs het kasteel kwamen we vandaag niet, de 30 km wel volgens mij. snerttocht039.jpg Na amper 4 km sinds de vorige rust kwamen we al aan bij de wagenrust die midden in het bos stond. Wij waren uiteraard de eersten van de 20 km, maar er zaten ook al mensen van de 15. Ik nam een heerlijke beker warme chocolademelk en ma een beker tomatensoep.
snerttocht040.jpg
Na een best wel lange rust (want de tijd gaat snel als je kletst) gingen we maar weer eens verder voor het allerlaatste stukje. We gingen de Twickelervaart over die vol lag met bladeren en daarna volgde nog een klein stukje bos, met aan onze linkerhand een grote golfbaan. Het laatste stuk was gelijk aan het eerste stuk, via een lange asfaltweg moesten we de snelweg weer over en kwamen we uit op de doodsweg (waarheen leidt deze weg ?!)
snerttocht041.jpg
snerttocht042.jpg
Rechtsaf het dorp in waar we werden begroet door deze vogelverschrikker die langs de kant stond bij een huis en toen de rotonde nog over en we waren weer bij de startlocatie. Ik zou nog van de lus van de 30 de pijlen afhalen maar ik had hoofdpijn en had al besloten om naar huis te gaan.

De tocht was een hele verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen deze in Almelo was. Twickel blijft altijd prachtig om doorheen te lopen, er is ook zoveel te zien! 

snerttocht043.jpg

Tot de volgende keer, de gezellige kersttocht in Nijverdal op zaterdag 22 dec!!!

Groetjes Carola