JUBILEUMTOCHT KNBLO-NL te Reutum, Overijssel


Op 14 juni 2008 werd het 55-jarig bestaan van de AWK en het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding gevierd met een provinciale jubileumtocht. 800 deelnemers namen deel aan deze prachtige wandeling door het Twentse land en genoten van de bossen, essen, een stukje Duitsland en de vele boerderijen met geveltekens die Twente rijk is. Verschillende artikelen zijn er verschenen over de tocht in de kranten, en ook zijn er verslagen van wandelaars. Hieronder de verzameling reacties en verslagen.
 


Artikel uit de Telegraaf van zondag 8 juni door Joop Duijs: Klootschieten, Kraamschudden en Krentenwegge...

klik om het artikel te zien, hieronder de staat de tekst.
 

KLOOTSCHIETEN, KRAAMSCHUDDEN EN KRENTENWEGGE…

door JOOP DUIJS

Woningnood is van alle tijden. Toen Klaas Daalmeijer zo’n veertig jaar geleden zijn hts-opleiding had afgerond, bedacht hij zich dan ook geen moment toen hij de kans kreeg op een baan bij de gemeente Almelo. Want in tegenstelling tot zijn woonplaats Beverwijk kon hij in Twente niet alleen een baan, maar ook gelijk een fraaie woning krijgen.
Hij heeft er nooit spijt van gekregen en dat valt te begrijpen! Al wandelend door tukkerland snap je waarom hij als een blok is gevallen voor de rust, schoonheid van de natuur en de vriendelijkheid van de mensen. Al snel passeren we de klootschietbaan van café-restaurant De Molenberg. Een bloedserieuze sport in dit deel van Twente, waarvoor zelfs Europese kampioenschappen zijn georganiseerd zoals in 2008 in het Ierse Cork. Duizenden(!) toeschouwers juichten de klootschieters uit Duitsland (met twee bonden!), Ierland, Italië en Nederland toe. Kloot komt overigens van kluit om maar gelijk een misverstand uit de weg te ruimen.
Over zachte zandpaden lopen we afwisselend door bossen en langs akkers, net ingezaaid met gerst, rogge of maïs. We passeren een onderdeel van het project ’Terug naar de bron’, een initiatief van diverse overheden, instellingen en particulieren om de kwaliteit van bronnen en beekdalen te verbeteren. Bronnen zijn namelijk letterlijk en figuurlijk het begin van een goede natuur- en milieukwaliteit. En beken, in ons land alleen in Gelderland, Limburg en Overijssel te bewonderen, vormen weer een belangrijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Koesteren dus!
Verderop komen we door het zacht glooiende landschap van natuurgebied De Braamberg, dat is ontstaan door opstuwing tijdens de ijstijd. Veel horeca hier en nog betaalbaar ook. Op een fraai terras MACROBUTTON ViewTagsInText Î7,30 voor twee koffie met respectievelijk heerlijke appeltaart en de plaatselijke lekkernij krentenwegge! Maar net over de grens in Duitsland kan je je voor nóg minder vol eten en drinken met verse taart en koffie tot je er bij neervalt, vertelt mijn gids. Echte Nederlander!
Die krentenwegge is nog altijd een populair cadeau bij het kraambezoek. Kraamschudden noemen ze dat in Twente en het is een oud gebruik de verse ouders te trakteren op dit tukkerse krentenbrood.
We passeren de prachtige, rooms-katholieke kerk in Vasse, met ernaast een voormalig klooster dat nu in gebruik is als conferentie- en trainingsruimte. Nog altijd diep in het geloof, die Twentenaren. Liefst honderd-en-één wegkruizen en bidkappelletjes, waarvan een fraaie op de Hooidijk, heeft men kortgeleden geteld.
De geveltekens op de diverse boerderijen verraden trouwens de godsdienst van de bewoners. De katholieken hebben kerkelijke symbolen als kruisen en kelken, terwijl de protestanten de lelie of het zonnewiel gebruiken als uithangborden op weg naar het hiernamaals. Daar hoeft u zich gelukkig nog niet druk over te maken. Gewoon de routebeschrijving volgen en genieten maar!
 

Artikel uit Dagblad Tubantia van 15 juni


Bos en Essentocht: viering van tweetal jubilea

 REUTUM – De natuurrijke gebieden van Vasse en Reutum waren zaterdag 14 juni ondergrond voor de viering van een tweetal jubilea. De Almelose Wandelkring (55 jaar) en de KNBLO-Wandelsportorganisatie (100 jaar) vierden hun mijlpalen met de Bos en Essentocht. “We hebben zo’n 800 deelnemers gehad. We hadden er meer verwacht, maar door de voorspelling van slecht weer zijn waarschijnlijk twijfelaars thuisgebleven. Ook hadden we concurrentie van enkele andere grote wandelevenementen in het land”, aldus Tanja Huistede namens de organisatie. Diegenen die er wel waren kregen geen spijt van hun komst.

 Tijdens deze jubileumwandeltocht kon gestart worden op de volgende afstanden: 40, 30, 20, 15, 10 en 5 km. Er was een aparte 10 km, een GPS wandeling en een aparte 5 km route, die rolstoel- en rollatortoegankelijk was. De start en finishlocatie: Café en Restaurant de Molenberg in Reutum. Uit het hele land kwamen de wandelaars naar het Tubbergse kerkdorp. Zo schreven zich deelnemers uit bijvoorbeeld Limburg, Rotterdam en Groningen in.

 Dit keer één dag
“We organiseren deze tocht voor de vierde keer. Voorgaande keren was het een tweedaagse, maar door de grootte van dit jubileumevenement hebben het voor dit jaar tot één dag teruggebracht. Als Almelose Wandelkring organiseren we jaarlijks een vijftal tochten in Twente, waarvan deze in Reutum er ook één is”, laat voorzitter Tanja Huistede van de Almelose Wandelkring in een reactie weten. Afgelopen zaterdag kon gewandeld worden door bosrijke omgeving en over de essen, waarbij de 40 km. gedeeltelijk over Duits grondgebied ging. In de omgeving van Vasse werden verschillende natuurgebieden aangedaan, zoals het gebied Hazelbekke.

 ‘Tuin van Nederland’
Hazelbekke was omstreeks 1960 nog een karakteristiek landschap met graslandjes en akkertjes omzoomd door houtwallen. De das wist zich hier bijvoorbeeld nog prima te handhaven. De schaalvergroting veranderde het karakter en zorgde voor teruggang in het aantal bijzondere dieren en planten. Met de verwerving van acht hectare grasland is Natuurmonumenten een stap dichterbij herstel van het oorspronkelijke beekdalgebied. Ook het Dal van de Mosbeek, waar de wandelaars langs verschillende watermolens: de Molen van Bels en de Molen van Frans, kwamen. De deelnemers aan de lange afstanden wandelden door ‘de tuin van Nederland’, het Springendal. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een romantische aanblik. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet.

 Openingshandeling
In Café Restaurant De Molenberg in Reutum werd zaterdagochtend om 10.00 uur de officiële openingshandeling verricht door burgemeester M. Stegers en wethouder H. Oude Geerdink van de gemeente Tubbergen (foto). Deze locatie was de centrale plaats van waaruit werd gestart en waar de wandelaars hun tochten afsloten. Voor de kinderen kon de lol ook niet op. Ze wandelden, waarna ze terecht konden in de speeltuin van de Molenberg.

 Bron: Persburo Oude Breuil (Op en rond de Essen)


Het verslag van Carola: www.carola1985.nl

De foto's van Henk van der Zanden: www.heopa.nl

Het verslag van de Rijssense wandelvrienden 'Niezosnel.nl'.